Chapter No 1 :Introduction to Genetics (61 MCQ`S)

  1. The idea of spontanous generation was disproved by
    1. Louis Pasteur
    2. Robert Koch
    3. Vircho
    4. Aristotle
    5. Show Answer
      Answer: A
      Explanation:
      • N/A
  2. The theory of natural selection was formulated by
    1. Louis Pasteur
    2. Darwin
    3. Wallace
    4. Lamarck
    5. Show Answer
      Answer: B
      Explanation:
      • N/A
  3. Darwin's theory of evolution was criticised due to lack of
    1. Scientific approach
    2. Genetic basis of variation
    3. Reproductive performance
    4. Published data
    5. Show Answer
      Answer: B
      Explanation:
      • N/A
  4. Mendel published his paper showing how traits were passed from generation to genration in
    1. 1666
    2. 1766
    3. 1866
    4. 1966
    5. Show Answer
      Answer: C
      Explanation:
      • N/A
  5. In most eukaryotes member of each species have________chromosomes in most of their cells
    1. n
    2. 2n
    3. 3n
    4. 4n
    5. Show Answer
      Answer: B
      Explanation:
      • N/A
  6. The number of chromosome reduced to half in
    1. Amitosis
    2. Mitosis
    3. Nuclear mitosis
    4. Meiosis
    5. Show Answer
      Answer: D
      Explanation:
      • N/A
  7. The chromosomal theory of inheritance was formulated by
    1. Sutton and Boveri
    2. Robert Brown
    3. Mendel
    4. Morgan
    5. Show Answer
      Answer: A
      Explanation:
      • N/A
  8. The physical appearance of a trait is called
    1. Genotype
    2. Phenotype
    3. Allelotype
    4. Serotype
    5. Show Answer
      Answer: B
      Explanation:
      • N/A
  9. The set of alleles for a given trait is called
    1. Genotype
    2. Phenotype
    3. Allelotype
    4. Serotype
    5. Show Answer
      Answer: A
      Explanation:
      • N/A
  10. The major components of chromosomes are DNA and________
    1. Carbohydrate
    2. Lipids
    3. RNA
    4. Prptein
    5. Show Answer
      Answer: D
      Explanation:
      • N/A

COMING SOON

  1. FINE ARTS
  2. HOME ECONOMICS
  3. JOURNALISM
  4. PHILOSOPHY
  5. SARAIKI(سرائیکی)
  6. SOCIAL WORK