Chapter No 5 :Quantitative Techniques & Research Methods (76 MCQ`S)

  1. The science of ‘Political Geography’ was evolved early in the:
    1. 17th Century
    2. 18th Century
    3. 19th Century
    4. 20th Century
    5. Show Answer
      Answer: D
      Explanation:
      • N/A
  2. The idea of ‘Lebensraum’ was first proposed by:
    1. Halford Mackinder
    2. Friedrich Ratzel
    3. David Harvey
    4. Vidal de la Blache
    5. Show Answer
      Answer: B
      Explanation:
      • N/A
  3. The book ‘Politische Geographie’ was published by:
    1. Friedrich Ratzel
    2. Ellsworth Huntington
    3. Karl Haushofer
    4. Peter Hagget
    5. Show Answer
      Answer: A
      Explanation:
      • N/A
  4. The book ‘Politische Geographie’ was published in:
    1. 1896
    2. 1897
    3. 1898
    4. 1899
    5. Show Answer
      Answer: B
      Explanation:
      • N/A
  5. The 'Heartland Theory' was presented by:
    1. Rudolf Kjellen
    2. Karl Haushofer
    3. Halford Mackinder
    4. Alfred Mahan
    5. Show Answer
      Answer: C
      Explanation:
      • N/A
  6. The 'Heartland Theory' was presented in:
    1. 1903
    2. 1904
    3. 1905
    4. 1906
    5. Show Answer
      Answer: B
      Explanation:
      • N/A
  7. The ‘Rimland Theory’ was presented by:
    1. Nicholas Spykman
    2. David Harvey
    3. Halford Mackinder
    4. Karl Haushofer
    5. Show Answer
      Answer: A
      Explanation:
      • N/A
  8. The ‘Rimland Theory’ was presented in:
    1. 1940
    2. 1941
    3. 1942
    4. 1943
    5. Show Answer
      Answer: C
      Explanation:
      • N/A
  9. The resource-rich, land-based “Pivot Area” key to world dominance known as:
    1. Rimland
    2. Heartland
    3. Hinterland
    4. Mainland
    5. Show Answer
      Answer: B
      Explanation:
      • N/A
  10. The famous Political Geographer who worked on ‘Electoral Geography’ is:
    1. Henry Bakis
    2. Peter Taylor
    3. David Pepper
    4. Ron J. Johnston
    5. Show Answer
      Answer: D
      Explanation:
      • N/A

COMING SOON

  1. FINE ARTS
  2. HOME ECONOMICS
  3. JOURNALISM
  4. PHILOSOPHY
  5. SARAIKI(سرائیکی)
  6. SOCIAL WORK